Mikä on akne?

Akne on talirauhasen ja karvatupen muodostaman yksikön pitkäaikainen tulehduksellinen tauti. Yleisin akne on kasvoissa, kaulan alueella, rintakehässä ja yläselässä, mutta vaikeimmissa aknemuodoissa ihomuutoksia voi olla myös esimerkiksi olkavarsien alueella.  Akne on yleisin iho-ongelma nuorilla ja sitä esiintyy eriasteisena 80-90% väestöstä. Se saattaa olla vain lievä ja kestää vain lyhyen aikaa, tai se voi olla vaikea ja pitkäkestoinen. Pojat kärsivät aknesta useammin kuin tytöt, sillä heidän elimistönsä tuottaa enemmän testosteronia.
Akne aiheutuu yleensä talirauhasen liiallisesta talin erityksestä tai ihon päällimmäisen kerroksen, eli sarveiskerroksen paksuuntumisesta. Ihon normaalissa talintuotannossa tali auttaa ihoa suojautumaan tulehduksilta ja kuivuudelta. 

Aknen aiheuttamia muutoksia  ihossa ovat komedot, papulat ja pustelit. Vaikeammissa aknemuodoissa iholla on myös syviä märkäpesäkkeitä tai onteloita. Komedo voi olla  mikro-, avo-, tai umpikomedo. Varsinkin nenänpielissä esiintyvät vaalean massan täyttämät ihohuokoset eivät kuitenkaan välttämättä ole komedoja, vaan keratinisoituneiden solujen löyhästi täyttämiä karvatuppia.  
Linkki kuvaan


Avokomedoja eli mustapäitä
Linkki kuvaan
Mikrokomedo on paljain silmin näkymätön muutos karvatupessa. Keratinisoituneet solut täyttävät karvatupen alaosan ja aiheuttavat siihen pallomaisen laajentuman. Umpikomedo, eli ihomato näkyy ihon pinnalla pienenä vaaleana kohoumana, varsinkin ihoa venytettäessä. Umpikomedo muodostuu, kun solujen keratinisoituminen on jatkuu ja ne tukkivat karvatupen alaosan, mutta karvatupen yläosa on vielä kiinni. Avokomedo, eli mustapää muodostuu usein umpikomedoon, mutta se voi syntyä suoraan mikrokomedostakin. Avokomedossa myös karvatupen yläosa on laajentunut sen sitältämän keratiinistä, bakteereista ja talista muodostuneen massan takia. Karvatupen pohjalla oleva velluskarva kasvaa, muttei pääse tulpan läpi. Avokomedon väri johtuu sen sisältämien keratinosyyttien melaniinista. 

Märkäpäinen finni, eli pusteli
Linkki kuvaan
Mikä tahansa komedotyyppi voi tulehtua ja muuttua papulaksi tai pusteliksi, tai syvemmäksi kyhmyksi tai märkäpesäkkeeksi. Papulat ja pustelit ovat tulehtuneita talirauhasia. Komedon aiheuttama muutos karvatupessa aiheuttaa tulehduksen ympäröivässä kudoksessa. 
Papulat ovat kipeitä, punoittavia ja turvonneita kohoumia. Ne voivat syntyä komedon alle kertyneen talivuodon ja sarveistumisen aiheuttaman paineen takia. Iholla käynnistyy Propionibacterium acnes -bakteerin aiheuttama tulehdusreaktio. Papulat yleensä kehittyvät tulehduksen edetessä pusteleiksi. Pustelit ovat punoittavia kohoumia, joiden keskellä näkyy keltainen märkäpää. Pusteleissa tulehdus on usein levinnyt ympäröivään kudokseen. 


http://fi.wikipedia.org/wiki/Akne
Anna-Liisa Halsas-Lehto & Anni Härkönen & Taina Raivio, Ihonhoito kauneudenhoitoalalla, WSOY 2011

Ei kommentteja: